Κλείστε ραντεβού
Κλείστε ραντεβού
Κλείστε ραντεβού

Ωτοπλαστική

Η Ωτοπλαστική αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των αυτιών και πραγματοποιείται κυρίως για αισθητικούς αλλά και για λειτουργικούς λόγους.

Πότε πρέπει να γίνεται;

 Πεταχτά λοβία ή δυσαρμονία σχετικά στο μέγεθος και το σχήμα των πτερυγίων των αυτιών, ίσως και κάποιας μορφής ατροφία αποκαθίστανται χάρη στην ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής. Σημαντικός παράγοντας στην πραγματοποίηση της ωτοπλαστικής αποτελεί και ο ψυχολογικός, καθώς στις νεότερες ηλικίες, παιδιά με «πεταχτά» αυτιά δέχονται συνήθως εκφοβισμό –bullying- κυρίως από τους συνομηλίκους τους. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η επέμβαση ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει από νεαρή ηλικία, καθώς τα πτερύγια των αυτιών αναπτύσσονται πολύ νωρίτερα από άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία. Πραγματοποιούνται κυρίως τομές στο πίσω μέρος του αυτιού ώστε να μην είναι ορατές. Στη συνέχεια, γίνεται διόρθωση στο σχήμα του χόνδρου και τοποθετούνται ράμματα μόνιμα που δεν απορροφούνται από τον οργανισμό. Χρειάζεται πολλή προσοχή μετεγχειρητικά και αποφυγή από την έντονη δραστηριότητα.

Πληροφορίες

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1 1/2 με 2 ώρες.

Η επέμβαση γίνεται στη κλινική με τοπική ανασθησία πίσω από τα αυτιά και ελαφριά ενδοφλέβιο αναλγησία (μέθη). Μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία εφόσον το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος-η.

Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Σε καθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει να παραμείνει στην κλινική από λίγες ώρες μετά την επέμβαση μέχρι και να παραμείνει ένα βράδυ.

Οι συνήθεις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές που αναφέρονται και σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις αν και σπάνιες πρέπει να αναφερθούν όπως είναι: μετεγχειρητική αιμορραγία ή συλλογή αίματος κάτω από το δέρμα (ωταιμάτωμα), επιμόλυνση τραύματος, δίασπαση σε ένα σημείο της μετεγχειρητικής τομής ή υπερτροφία της μετεγχειρητικής τομής. Όλες οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή καθαρισμό με αντισηπτικό υγρό και αλοιφή στο τραύμα ή ακόμη πιο σπάνια με επανεπέμβαση.

Το αποτέλεσμα φαίνεται την τρίτη με τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα οπότε και αφαιρείται ο επίδεσμος από το κεφάλι. Στην αρχή τα αυτιά είναι πρησμένα όμως σταδιακά σε διάστημα 10-15 ημερών το οίδημα έχει υποχωρήσει ουσιαστικά.

Like

Κλείστε ραντεβού

Όνομα